nedelja, 29. december 2013

Po Božičku je prišel še Dedek Mraz

Čakali smo ga dobre tri mesece in dočakali. Prinesel nam je en kup papirjev...




Prvi prispevek na blogu je bil TALE. In od takrat je minilo kar nekaj časa. V tem času se je dogajalo marsikaj, a očitno se počasi vračamo k začetku. Odločitev je dozorevala kar nekaj časa, dokončno pa smo se letos le odločili. Zidali bomo.

Najprej je bilo treba seveda imeti načrt, ki jih dobiš na tone. Tiste tipske namreč. Pa ne, da nam nekateri niso bili všeč, daleč od tega. A nobeden od njih ni bil takšen, da bi rekli to je to. Ali je bila hiša prevelika za našo tričlansko družino, ali pa premajhna. Veliko vlogo je pri odločitvi imel tudi teren. Nagib terena pač zahteva zidanje kleti in temu se nikakor ni bilo moč izogniti. Odločili smo se, da si bomo idejno zasnovo kar sami narisali.

Najprej iskanje primernega programa za risanje. Veliko smo si pomagali s Floorplanner-jem, kasneje tudi s Sweet Home. Oba odlična programa, z njima lahko komot postaneš arhitekt. Bili so dnevi, ko smo cele ure sedeli pri računalniku. Risali, spreminjali, pa spet spreminjali... skratka, bilo je neskončno variant. Na koncu pa je nastalo tole. Pritlična hiša brez mansarde s kletjo, ki bo delno izkoriščena tudi v stanovanjske namene.



V vmesnem času smo začeli iskati tudi primernega projektanta, ki bo vse to vrgel na papir. Neke pametne informacije za koga se odločiti, ravno nismo imeli. Tako smo se odločili za človeka, ki je pokazal interes, si tudi ogledal parcelo, tako da je tudi lažje razumel kaj hočemo. Za sodelovanje z njim smo se odločili v začetku meseca septembra. Naš načrt iz njegove strani je bil sprejet skorajda v celoti, nekaj malega sprememb je bilo ampak nič drastičnega. Očitno smo dobro opravili naše delo.

Najprej je bilo potrebno pridobiti geodetski posnetek gradbene parcele in geološko mnenje. Vmes smo s projektantom še usklajevali razne podrobnosti, projektantu pa smo tudi zaupali, da v našem imenu pridobi vsa potrebna dovoljenja od upravljavcev komunalne infrastrukture (Elektro, Telekom, Mariborski Vodovod, Nigrad...) In vse te papirje smo dobili včeraj. Jutri pa se začne naše skakanje od občine, do upravne enote z namenom, da pridobimo gradbeno dovoljenje. V tem času pa bo naš  projektant idejno zasnovo vrgel na papir v obliki načrta, ki ga bodo zidarji vzeli v roke, ko bomo začeli zidati. Še prej pa bo potrebno najti mojstre, ki bodo vse to spremenili v hišo, ki smo si jo zamislili.  Do pomladi imamo čas.

4 komentarji: