sreda, 22. avgust 2007

Od joginga do maratona

Knjigo od joginga do maratona avtorja Jeffa Gallowaya sem bral že pred nekaj leti, a branje danes, se je pokazalo kot popolnoma nova vsebina v popolnoma novi luči. Verjetno sem jo takrat bral z čisto drugačnimi očmi oz. sem v knjigi prezrl bistvo same knjige. Sem pač bil takrat pametnejši od napotkov v knjigi in sem hotel pač nekaj po svoje in svoji pameti. Danes pa je vsekakor bistveno vplivala na spremembo mojega tekaškega režima.

V knjigi so predstavljeni vsi vidiki teka od treningov, tekmovanj, hrane, obutve in poškodb, skratka vse kar naj bi tekač vedel o teku in vse kar je povezano z njim. Pa ni namenjena samo maratoncem ampak tudi popolnim začetnikom.


Zame je zanimiv predvsem del kjer pisec obravnava program treninga, ki je zasnovan, da enkrat tedensko opravimo dolg tek, ostale tri do štirje teke pa je najbolje opraviti na krajših razdaljah. Sam sem se se v preteklosti na maraton pripravljal tako, da sem 6 dni v tednu pretekel 10 km razdaljo. O dolgih tekih ni bilo ne duha ne sluha, krajših tudi ni bilo, pravega počitka pa tudi ne. Povsem tem sploh ni bilo čudno, da sem ga pretekel s takšno muko. V knjigi so dobro obdelani programi teka tako za 10km, kot tudi za maraton. Malo sem edino pogrešal program treninga za vmesno postajo to je za mali 21 km maraton. A če vzamemo program za veliki maraton in daljše teke razpolovimo imamo program za mali maraton narejen. Sem pa prepričan, da se teh programov ni potrebno striktno držat, malo samoiniciativnosti je kar priporočljivo.

Pa še nekaj zanimivosti iz knjige:

  • razvojen faze tekača: začetnik (prebije led), rekreativni tekač (vstopa v nov svet), tekmovalec (tekmovanja so glavna motivacija), atlet (doseči svoj maximum), pravi tekač (najpopolnejši od vseh faz)

  • mišica potrebuje za obnovo 48 ur, pripravljene pa so opravljati delo, ki ste ga opravili v zadnjih 7-14. dnevih

  • obremenitev+počitek=vzdržljivost

  • za konstanten napredek je dovolj če tečete trikrat tedensko, za večji napredek štiri do pet krat tedensko,če trenirate pogosteje pa se zelo poveča možnost poškodb, napredek pa ni več tako drastičen


Sam sem predvsem tekač, ki se ne peham za rezultati, celo nasprotno več mi pomeni, da se med tekom umirim, sprostim, uživam, skratka važna je pot ne cilj. Zadnje čase je med nami to tako imenovan Zen tek. Uživajmo in tekajmo bi lahko rekli. In k temu je vsekakor pripomogla tudi ta knjiga!

Pa še misel iz nje:" Obstaja možnost, da tečete, dlje in bolje, kakor vam je to uspevalo do sedaj. V malem prstu imate skrit vir moči in volje in ko ta vir pride na dan, lahko z njegovo pomočjo tečete hitreje, hkrati pa bo tek postal zabavnejši."

Se vidimo na teku!!!

7 komentarjev:

  1. Meni je pri vsej fizolo- filofo- no, filozofiji všeč tisto s počitkom. Dejansko sem vsakič ko sem se spravil na kaj zadevo zaostril do nezavesti in seveda hitro obupal. Pa je ves svet poln raznih rekel in nasvetkov ala - počasi se daleč pride, majhni koraki veliki cilji, vrh se doseže s prvim korakom, potrpežljivost je božja mast, pa kar je še tega.

    Prvič, odkar sem se česa lotil, sem prišel tako daleč. Ok, pa ZEN tek, toliko bolje. Kar se mene tiče mi je Mura challenge in Borških 10.000 pomenilo več kot radenci (ok, Blaguški tek ima posebno mesto ker je bil prvi, prvega pa ne pozabiš)

    Kar nekaj jih je, ki so se začeli zanimati za moj način hujšanja in vsi so nejeverni: a sam' tečeš pa n'č druzga? Nekateri štartajo tudi z "mojim" programom. Ampak: ja, bom prvi teden kar preskočil, v drugem ne bom hodil, tretji pa četrti je tud brez veze, bom kar s petim začel in to s tempom 3:00, da bo bolj zaleglo. In potem ne gre...

    OdgovoriIzbriši
  2. Wega če sva ravno pri tem, kar nekaj jih je bilo ki so hvalili "moj" program teka...:) Se je izkazalo, da so me zamenjali s teboj!!! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Da ne bom nova Marija Gibs, gre seveda za The Knjigo, 13 tedenski program hoje in teka, tek za začetnike, pod "moj" program pa mislim kot program po katerem sem vadil.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim, da si na forumu nekaj spraševal glede zadnjega tedna pa dolgega teka....
    Brez skrbi lahko nardiš daljši tek 18 km recimo v torek. V sredo pol recimo dan počitka, četrtek, petek krajši teki do 5 km čist počasi, sobota pa samo kakšno segrevanje. Za 21 km bo čist dovolj v soboto fajn porcija testenin s prilogo. Pa pit ne pozabi.
    Pred startom pa se dobro segrej. Pol pa šus pa butneš 1,55. Tolk boš tekel boš videl.

    OdgovoriIzbriši
  5. O hvala Inot za odgovor, saj bi lahko tudi na forumu odgovoril. Hotel sem samo vedeti, če je smiselno praviti še kakšen dolg tek teden dni pred maratonom. Ker daljši tek ponavadi opravim čez vikend, bom teh 18 km tudi opravi med vikendom.

    To kar pa si mi opisal za čez teden pa se mi zdi da je zame še za enkrat malo preveč. Bom pa opravil dva krajša teka.

    Glede tvojih nasvetov okrog testenin in pitja pa se mi je tudi zadnjič izšlo, tako da bom ponovil, pa tudi na Kalcij in magnezij ne smem pozabiti.

    Če bi dosegel čas, ki ga ti predvidevaš zame bi pa skorajda že bilo preveč zame. če bom uspel s 2:05 bom več kot zelo zadovoljen ;), treba pa je tudi računati, da bo kot sedaj izgleda kar vroče !!

    OdgovoriIzbriši
  6. Na forum nima več smisla pisat ker je postal otroški vrtec haha. Sicer pa si zdaj že napravil kar nekaj daljših tekov in se sam najboljše poznaš ter veš kaj in koliko ti paše.. Tu ti tak al tak nihče ne more dati pravega recepta.
    Je pa tekma čisto nekaj drugega kot trening. Z časom pa se ne obremenjuj. Pusti se presenetit....

    OdgovoriIzbriši