ponedeljek, 27. april 2015

Znova vrt, tokrat malo drugače

Glede na to, da po planiranju okoli hiše ni ostalo niti V-ja od vrta, čeprav so se neki obrisi le videli, ga je bilo treba narediti čisto na novo.



Seveda je bila prva dilema, kakšen vrt? Visoke grede, klasičen vrt, ali kaj čisto drugega? Vsekakor bi bile visoke grede odlična alternativa, a kaj, ko bi morali materiala zbirati že jeseni, jeseni pa niti razmišljali nismo o vrtu. Pa saj tudi sedaj spomladi nismo imeli nekega materiala na voljo. Tako je padla odločitev, da naredimo imitacijo visoke grede, na malo nižji način.

Les smo nabavili v bližnji žagi, smrekovega. Glede na kvaliteto lesa, smo se odločili,da ga primerno zaščitimo. Za impregnacijo nismo hoteli uporabiti barve na bazi topil, zato smo se odločili za  olje na bazi naravnih rastlinskih olj.


Sledilo je sestavljanje okvirja in dodatne zaščite lesa s čepasto folijo, ki nam je ostala od gradnje.


Potem je sledil tisti najbolj mukotrpni del. Izkop. Odlično zemljo, ki je ostala od prejšnjega vrta, bi bilo greh pustiti spodaj. 


Glede na moj križ, se je tukaj Marjetka več kot izkazala, je praktično tričetrt izkopa naredila kar sama.


Potem je sledilo iskanje vej v bližnjem gozdu. No v resnici ni bilo kaj iskati, sem pobral vse tisto kar sem sam ob jesenskem obrezovanju grmovnic odnesel v gozd. 


Nato smo dodali listje in kartone, kateri naj bi privabljali črve, ki izboljšujejo tla. Sledila je slama, ki smo jo našli v gozdu, od kod in zakaj pojma nimamo, a za naš vrt je je bilo ravno prav, pa še tako prav prhneti je že začela.


Nato pa ponovno lopato v roke in vso izkopano zemljo nazaj na gredo, vmes pa še domači kompost.


Tako, pa ga imamo.


1 komentar:

  1. Dobra vam je ta reciklaža - naprej v gozd, potem pa iz gozda nazaj... :)

    Pa ravno pravi čas te je uščipnil tale tvoj križ, kaj? :)

    So mi pa všeč visoke grede na nizki način! Super! Prosim, poročajte, kako bo kaj raslo!

    OdgovoriIzbriši