nedelja, 21. december 2014

Končujemo za letos ali kako smo delali škarpo

Če smo se čez leto vseskozi pritoževali nad vremenom oz nad dežjem smo tokrat samo upali, da na nam bo vreme v mesecu decembru bolj naklonjeno. Na vrsti je bil namreč projekt škarpa. V resnici bi morali biti škarpi. Škarpi sta namreč predvideni na obeh straneh hiše. Glede na ceno smo se odločili samo za tisto ki je nujno potrebna, pri vhodu v klet namreč.

Tako smo morali  zopet spustiti na našo parcelo bager. In bager na parceli ne pomeni nič dobrega. Vse razrije namreč!


Luknja, ki jo je bilo potrebno skopati je bila gromozanska in posledično je bilo tudi gromozansko zemljine,ki jo je bilo potrebno nekam dat. Tako je naš "hrib" pred hišo postajal vedno večji, dokler ni zasipalo še našega vrta, robid... ni bilo časa niti odstraniti stebričkov.  Ni bila ravno veselica, a kaj nič se ni dalo narediti, očitno bo treba spomladi vse jovo na novo.



Kljub vsemu, se je dan končal uspešno. Temelji za škarpo so bili pripravljeni.



Seveda pa ni šlo vse po načrtih. Enodnevni dež je v temeljih naredil ribnik, še ribice bi dali not, pa bi spomladi imeli velike krape. Grrrr...



Ni preostalo drugega, kot, da spet spustimo na parcelo bager, ki pa se je od obilnega blata zakopal. Še dobro, da ima veliko žlico s katero si je pomagal premikati se, Ker voziti se ravno ni dalo.


In ko je izkopal jarek in vodi utr pot je le ta tekla kot v potoku. Toliko vode v enem samcatem deževnem dnevu.



Seveda se je moralo potem vse posušiti, nam pa je bilo že vseeno, V resnici sem sam že  močno dvomil, da bo škarpa stala še letos.

Pa so bili zidarji drugega mnenja in pripravili vse za temelje. Hm, mogoče pa nam le uspe.


In ko so bili temelji zabetonirani ni bilo več dvoma, uspelo nam bo, Pa če tudi nebi, ribnika več na tem mestu nebi bilo.


Sledilo je še vezanje armaturne mreže



priprava za betoniranje


In končno je škarpa stala in to še pred božično novoletnimi prazniki. 


In tako je videti škarpa od znotraj. 4 tone materiala je v njej vključno z železom in betonom. Nekateri so mnenja,da je predimenzionirana, a sam pravim,da se tu ni kaj igrati. Več kot tri metre zemljine v višino bo morala držati in če jo je projektiral projektant, mu je treba zaupati, tudi če je dodal kaj več železa in betona.




Ko smo se v začetku leta lotili gradnje nam je bil glavni cilj, da spravimo hišo pod streho, sedaj pa smo za piko na i  dodali še škarpo. Juhuhu... na zasip pa bo potrebno le počakati, do drugega leta namreč. Pa saj je tik pred vrati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar